Meny
Hitta:
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format

De vilda Vasarna

En våldsam historia
Köp

När Gustav Eriksson valdes till riksföreståndare 1521 var han ensam och utblottad – hans släktingar hade avrättats i Stockholms blodbad och deras tillgångar hade tagits i beslag. Men han kom från en släkt som var van att ha inflytande och han tog sig till tronen med hjälp av lögn och bedrägeri, girighet och stor brutalitet. Han lyckades skapa ett kungarike som blev grunden till det moderna Sverige. Kärven på hans vapensköld gav honom tillnamnet Vasa. Efter honom har nio regenter i Sverige och Polen haft en sådan vase i sitt vapen.
Historien om de vilda Vasarna är berättelsen om starka personligheter, kloka kvinnor, kärlek, sorgliga öden men nästan hela tiden stor dramatik. Genom generationerna går en sträng av sinnessjukdom, som ibland exploderar i våld, ibland skapar konst, stundom, leder till totalt själsligt mörker.
Herman Lindqvist berättar om familjen Vasas kamp om makten så att det är oavbrutet spännande att läsa. Hans bok är den mest kompletta krönikan över släkten Vasa som utgivits i Sverige och den innehåller mer om den polska grenen av Vasa än någon svensk bok hittills.
I dag är alla Europas kungahus släkt med Gustav Vasa, även drottning Elizabeth av England och prins Oscar Carl Olof av Sverige. I Sverige kan tiotusentals svenskar räkna släktskap med Vasa-ätten.
De vilda Vasarna är Herman Lindqvists sextionde bok.

Recensionsdatum 2016-09-02
Mer om...
 • Författare

  Herman Lindqvist
 • Recensionsdatum:

  2016-09-02
 • ISBN:

  9789100154967
 • Genre:

  Historia och arkeologi
 • Utgivningsår:

  2016
Författaren
Herman Lindqvist

Foto: Fredrik Hjerling

Herman Lindqvist

Herman Lindqvist, född 1943, är journalist, författare och blev nyligen utsedd till hedersdoktor vid Åbo Akademi. Detta blir hans sextionde bok – en stor, rikt illustrerad och fängslande berättelse om en inflytelserik ätt.

Läs mer om författaren

Fler böcker av författaren

Författarens alla böcker
Mer om...